İngiltere kapısını Suriyeli mültecilere açıyor



Suriye’deki savaştan kaçan mülteciler komşu ülkelerin yanı sıra Avrupa'ya da sığınacak.
Almanya, Fransa ve çok sayıda diğer Avrupa ülkesinin yanı sıra İngiltere de mülteci kamplarındaki ihtiyaç sahibi Suriyelilere derhal yardım edileceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avam Kamarası’ndaki konuşmasında ‘özellikle cinsel şiddet mağdurlarına’ yardım etmek istediğini ve Suriyeliler için ‘İngiltere’de kendilerine bir yuva sunacağını’ söyledi.
Başbakan Yardımcısı Nick Clegg de Salı günü yaptığı açıklamada işkence mağdurlarının, yaşlıların ve engellilerin öncelikli olacağını ifade etti.
İngiliz hükümeti, ülkeye kabul edilecek Suriyeli mültecilerin sayılarının ‘yüzlerce’ olabileceğini tahmin ediyor fakat kesin bir rakam verilmiyor.
İngiltere’nin yerleşim programı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) programından bağımsız yürüyor.
UNHCR’ın programı çerçevesinde Almanya 10 binden fazla, Fransa, Avusturya, Finlandiya da 500 Suriyeli mülteciye kapılarını açmayı kabul etti.
UNHCR’ın verilerine göre ABD kabul edeceği mülteci sayısına sınır koymazken, Kanada bin 300, İsveç bin 200, Norveç bin, Hollanda 250, İsviçre 150, Danimarka 140, İspanya 130 ve diğer ülkeler de 289 mülteci kabul edecek.
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, İngiltere’nin Suriyelilere siyasi yerleşim sunmaktaki amacının “Suriye’deki şiddet olaylarına bir son vermek” ve Suriyelilerin “evlerine, yaşamlarına huzur içinde geri dönmelerini sağlamak” olduğunu söyledi.

Cinsel şiddet mağdurları öncelikli

İngiltere hükümeti, UNHCR’ın Londra bürosuyla ortak çalışarak “korunmasız kişilerin yeniden yerleştirilmesi” programında uzlaştı.
İngiltere’nin ‘büyük tehlike altındaki’ Suriyelileri İngiltere’ye yerleştirmeyi amaçlayan programı UNHCR’in diğer Avrupa ülkeleriyle yürüttüğü programa paralel işleyecek.

İngiltere, UNHCR’ın da tavsiyesiyle “bölgeden tahliye edilmeleri tek seçenek olarak görülen” mültecileri kabul edecek ve “işkence mağdurlarıyla tıbbi tedaviye muhtaç kadın ve çocuklara” öncelik verecek. İçişleri Bakanı May, Avam Kamarası’nda seslendiği milletvekillerine programın ayrıca cinsel şiddet mağdurlarını kurtarmaya da öncelik vereceğini söyledi.
May, İngiltere’nin yürüttüğü programın ‘teknik olarak UNHCR’a bağlı olmadığını fakat aynı amacı güdüp daha esnek olabileceğini’ belirtti.
May, 3 bin 500 Suriyeli sığınmacının da hali hazırda İngiltere'de olduğunu dile getirdi.
İngiltere’de muhalif İşçi Partisi lideri Ed Miliband, İngiltere’nin Suriyeli mültecileri kabul etmesini memnuniyetle karşılarken Başbakan Cameron’a ‘derhal harekete geçilmesi’ çağrısında bulundu.
Cameron da, ‘en kısa sürede harekete geçecekleri ve daha önce de konu Suriye olduğunda yine aynı ivedilikle hareket ettikleri’ cevabını verdi.

Cameron, “600 milyon sterlin ayırdık, bu rakam bizi en yüksek insani yardımda bulunan ikinci ülke yaptı. 188 bin kişiye gıda yardımında bulunduk, yaklaşık bir milyon kişiye temiz su sağladık ve yaklaşık çeyrek milyon kişiye de tıbbi danışmanlık hizmeti sunduk… Mülteci kamplarında en muhtaç olanlara yardım etmek için bir program başlatıyoruz ve onlara ülkemizde bir yuva sunuyoruz” dedi.
BBC’nin elde ettiği bilgilere göre mültecilere üç yıl süre ile İngiltere’de yaşayabilmeleri için geçici vize verilecek.
Vizeler daha sonra kişisel durumların ve Suriye’deki durumun hesaba katılmasıyla tek tek tekrar değerlendirmeye alınacak.
UNHCR’ın İngiltere temsilcisi Roland Schilling, hükümetin bu adımının “İngiltere’nin uluslararası yardım çabalarına bağlılığını ve katkısını gösteren teşvik edici ve önemli bir adım” olduğunu söyledi.
Suriye’deki savaştan kaçan yaklaşık 2,4 milyon Suriyeli bölge ülkelere sığındı, yaklaşık 6,5 milyon Suriyeli de ülke içinde mülteci konumuna düştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceni Paylaş.Sorgulayalım.