Köylüler İsyanda Betonlanan kuyudan petrol fışkırıyor




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın betonla kapatılan petrol kuyularının yeniden açılacağını söylemesi Bitlis'in Mutki ilçesini sevince boğdu.

VATANDAŞ DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYOR

34 yıl önce Mutki'de bir İskoç firması tarafından bulunan petrol, kuyunun betonla kaplanması nedeniyle bugün topraktan sızıp derelere karışıyor. Bölge Sultan Abdülhamit Han'ın hazırlattığı petrol haritasında da yer alıyor. Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Yanıkçakır, Yazıcık, Yuvalıdam ve Taşyol köyü sakinleri yıllardır oluşan sızıntılarla dereye akıp giden petrolün değerlendirilmesini istiyor.

KUYULARA BETON DÖKÜLDÜ

Mutki'de 34 yıl önce aranan petrolün hikayesi, FMC Oil adlı bir İskoç Şirketi tarafından 2 Eylül 1979'da Yanıkçakır, Yazıcık, Yuvalıdam ve Taşyol köylerinin yakınlarında bulunan Boyluca mevkiinde yapılan çalışmalarla başlıyor. 3 yıl sürenaramalardan sonra, 5 bin 745 metre derinlikte petrol bulan şirket, çalışmalarına 30 Haziran 1982'de son veriyor. Çalışmalara son verilmesinin ardından açılan kuyulara civa basılarak, petrol sahasına 4 metre derinliğinde 15 metre genişliğinde beton dökülüyor. O günden bu yana yörede petrol konusunda herhangi bir çalışma yapılmıyor, ancak bir yolunu bulup dışarı sızan petrol kokusuyla köylüleri rahatsız etmeye devam ediyor.
Yanımızdaki petrol kaynağını görmezden gelmeyin" diyen Yanıkçakır Köyümuhtarı Nafiz Yıldırak petrol kokusundan rahatsız oldukları için yetkilileri göreve çağırıyor.

MUHTAR İDDİALI KONUŞTU

Kesif bir petrol kokusunun hakim olduğu, etrafı dağlarla çevrili geniş bir düzlükte bulunan petrol alanında açıklamada bulunan Yanıkçakır Köyü Muhtarı Nafiz Yıldırak, kazı yapılan petrol bölgesinde her yıl yaz aylarında toprağın üzerine çıkan petrolün küçük bir dere şeklinde akıp gittiğini söylüyor. Buna inanmayanları köyüne davet eden muhtar Yıldırak, "Kim burada petrol yok diyorsa gelsin buraya ben onlara burada petrolün olduğunu noter huzurunda ispatlayayım. Diyen Yıldırak, Petrol akar biz bakarız. Yetkililerimiz de artık bu bölgelerimize değer versinler ve toprağımızın altındaki hazineye bakmakla yetinmesinler değerlendirsinler." diyor.

"SULTAN 2. ABDÜLHAMİD'İN HARİTASINDA VAR"

Muhtar Yıldırak, Sultan II. Abdülhamid'in hazırlattığı tespit haritasında da Güneydoğu Anadolu'da gösterilen petrol bölgeleri arasında Bitlis Suyu denilen çayın kıyısı boyunca ve şu an ki bu petrol kaynağının bulunduğu yerin işaret edildiğine dikkat çekerek, "Sultan II. Abdülhamit bile bize o zamandan yol göstermiş. Başka ülkelerden insanlar gelip buradaki petrolü bulmuşlar ama bizimkiler hala gelmedi." siteminde bulunuyor.

"34 YILDIR DEĞERLENDİRİLEMİYOR"

Muhtar Yıldırak ayrıca, "Türkiye'de akaryakıt fiyatları günden güne artarken, Bitlis'in Mutki ilçesinde bulunan petrol kaynağı, 34 yıldırdeğerlendirilemiyor. Bu toprakların altında birçok hazine var. Biz butorakların altındaki hazinenin değerini bilmiyoruz. Gidip başka yerlerden petrol alıp getiriyoruz. Fakat kendi bölgemizde olan petrolün farkında bile değiliz." şeklinde konuştu.
Köyde yol olmadığını ama petrol bulunduğunu vurgulayan Yıldırak,"Buradaki petrol değerlendirildiği takdirde, hem bölgemize hem de ülkemize oldukça fayda saylayacaktır. Bunun yanı sıra bölgemizde istihdam alanı yaratacaktır 34 yıldır terk edilen bu çalışmanın ardından herhangi bir yetkili merciinin burasıyla ilgilenmemesi kuşkular yaşatmıştır. Şahsen ben buradan geçerken içim hüzünleniyor. Dünyada petrol üzerine oynanan oyunları hepimiz görüyoruz. Yanı başımızdaki petrolü değerlendiremememiz beni çok üzüyor." diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünceni Paylaş.Sorgulayalım.