Çözüm sürecinde rol alacak akil insanlar heyeti açıklandı. Listeye muhalefet partilerinden ve ünlü isimlerden tepki var.
CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MELDA ONUR: Ciddi, önemli ve hassas süreçte, önce bu akil adamlar ne yapar, ne kadar bağımsız çalışır, kime bağlı olur, bir görev tanımı, eylem planı yapılması gerekirdi. Bunun, Meclis'te yapılması gerekirdi. Bu eylem planına uygun isimler, Meclis'te oluşturulacaktı.
Bu, 'onun sevdiği adam, bunun sevdiği sanatçı, onun sevdiği yazar' şeklinde bir seçim yapılmış. Başbakan talimat verecek, ülkeyi gezecekler. Ama 'ülkenin, gazetelerindeki odalar kadar sıcak ve rahat olmadığını, film setleri kadar suni ve parlatılmış olmadığını görürler' diye umuyorum. Bu sürece bakarken, bu konunun toplumda nasıl algılandığı yönünde araştırma kuruluşlarının kamuoyu yoklama çalışmalarına iyi baksınlar, rakamlara iyi baksınlar. Çünkü çok ağır sorularla karşılaşacaklar. Keşke bu akil arkadaşlarımızı, Başbakan'ın talimatlarından sonra, bu sorularla nasıl başa çıkacaklarına dair bir formasyona, eğitime tabi tutsalar. Çünkü görünen o ki 7 bölge dolaşıp, vatandaşı bu sürece ikna etmeye katkıda bulunmaya çalışacaklar. Görevleri zor, Allah kolaylık versin.
CHP TUNCELİ MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN AYGÜN: Ağırlıkla AKP'ye yakın isimlerden oluşan ve 'Psikolojik Harekât yürüteceği' bizzat Başbakan tarafından açıklanan 63 akil belli olmuş.
BDP'ye yakın 4-5 ismin ancak yer bulabildiği listede Alevi dünyasından tek İzzettin Doğan var
Geçen hafta sendikasının kapıları parçalanan Erol Ekici'nin listede yer almasına doğrusu şaşırdım.
Bu liste bence AKP programına taban oluşturur. Yok, yok, ben 'sürece' zarar vermeyeyim ve 63 akile başarı dileyeyim
BDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ ALTAN TAN: Akil insanlar doğru bir metot ama bunların görevi, sorumluluğu ne olacak? Kamuoyunu neye ikna edecekler? Bunun netleşmesi gerekiyor. Hülya Koçyiğit'ten, Hülya Avşar'a kadar isimler var. Cüneyt Arkın'ı da eklemeleri lazım. Rahmetli Danyal Topatan da olsaydı o da iyi olurdu. bu insanların bu süreçle ilgili mutlaka bir değerlendirmeleri olacak. Meselenin çözümünde kamuoyunun ortak aklı olmalılar. Tamam silahlar susacak, silahlı insanlar geri çekilecek ama bu süreç nasıl olacak. Süreç, sadece silah bırakma ve çekilme değil, bu mesele Türkiye'nin yeniden inşasıdır. Yeni bir Türkiye, yeni bir Ortadoğu'dur. Kokuşmuş rejimin tasfiye edilmesidir.
TÜRKÜCÜ NİHAT DOĞAN: AKP kapatılmaya çalışılırken buna en büyük muhalefeti ben yaptım, açılım sürecine en büyük desteği verdim, referanduma en büyük desteği verdim. Şunu herkes bilsin ki tüm bunları zerre kadar çıkar ve menfaat için yaptıysam dünyanın en namert insanı olayım. Asla görev istemedim istemem.
Ak partinin bir belediyesinde sahne almayalı herhalde 5 yıldır olmuştur. Mevzu şu ki tek amacım karanlıkları toplu iğne ucu kadar aydınlatmak.
Akil insan listesinde olmayı bir gün bile aklımdan geçirdiysem namerdim. Lakin Bekir Bozdağ seçmedi diye akil insan olmayacak mıyım güldürmeyin.
Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değildir, üzümü yemektir. Akil insanlara görevlerinde başarılar diliyorum. Çokta başarılı olacaklarına inanıyorum
Benim vekil olabilmek için bunları yaptığımı ve bir partiye yarandığımı iddia edenlere gelince yav Muştan bağımsız aday olsam zaten kazanırm
Bunca derde, tasaya, çabaya, üzülmeye, bağırmaya, çağırmaya, yıpranmaya ne gerek var. Aşiretimiz Muş'ta zaten yeterince büyüktür rahat seçilirim
Biliyorsunuz ki Myanmar'da Müslüman kardeşlerimiz katlediliyor, vize başvurumu yaptım. Allah nasip ederse 15 gün sonra Çin ve Myanmar'a gideceğim
HÜLYA KOÇYİĞİT: Başbakanımız bir davet yaptı. Bu davete yarın katılacağım. Elbette ki ben de fikirlerimi söyleme imkanı bulursam söylemeye çalışacağım. Türkiye'de toplum olarak her şeyden önce huzur, güven, demokrasi, adalet, eşitlik ve taleplerimiz var. Hepimizin olduğu gibi, her vatandaşın olduğu gibi... Demokrasiyi hayatımızda ne kadar etkili şekilde gerçekleştirebilirsek, o kadar huzurlu ve bir arada yaşamaya gönüllü oluruz.
HÜLYA AVŞAR: Şu anda çözüm sürecini dışarıdan desteklemeye karar verdim. Çözüm sürecini sonuna kadar destekliyorum, başarılı olacağına inanıyorum. Mutalaka bu sürecin içerinde bireysel olarak bulunacağım
KADİR İNANIR: Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı toplantıdan sonra konuyla ilgili değerlendirmede bulunacağım. Böyle bir karar aldım. Yarın toplantı yapılsın ondan sonra bildireceğim.
ORHAN GENCEBAY: Ben bir sanatçıyım. Bu duyarlılıkla iyiden, doğrudan, güzelden yana olan bir bakışla yapacağım bir şey varsa yapmaya çalışacağım. Davet edildiğimde tabii ki dedim. Çünkü ülkemi çok seviyorum. İyi bir vatansever olduğuma inanıyorum. İnsanları seviyorum, barışı seviyorum, herkesin mutlu olmasını istiyorum. Ben bir sanatçıyım. Bu duyarlılıkla iyiden, doğrudan, güzelden yana olan bir bakışla yapacağım bir şey varsa yapmaya çalışacağım. Hayırlı olacak inşallah. Yarın durumu daha iyi anlayacağız. Herkes ülkenin daha iyi olması için çalışıyor, buna inanıyorum. Burada görev almak da ayrıca bir onur, gururdur. İnşallah her şey iyi olur. Bu temenni ve istekle yarın daha iyi bilgileneceğiz ve devamı gelecek.İnsanlarımız harika, tarih boyunca sağduyuluyla yaşamış. Şu an yaşayanlar da onları torunu. Hoşgörünün beşiğiyiz. Neler olmuş, neler yaşanmış. Bu da onlardan biri olacak. İleride tarih olarak kabul edilecek.
SİVİL DAYANIŞMA PLATFORMU BAŞKANI AYHAN OGAN (HEYETİN DOĞU ANADOLU SEKRETERİ): Süreçte en önemli iki bölge olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri süreç için fazlasıyla önemli. Sürecin bu bölgelerde doğru yürütülmesi gerekiyor. Bu yüzden işlerimizin yoğun olacağını düşünüyorum. Bölgede, bu sürece katkı sağlayabilecek çok önemli kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, aydın insanlar var. Belki de bu heyetle sınırlı kalmadan toplumsal dinamiklerin sürece olumlu katkılarını sağlayabilmek daha önemli olacak. Sürecin başarıya ulaşması için toplumsal dinamiklerin yapacağı çalışmalar belirleyici olacak. Elimden gelen katkıyı yapacağım.
Ak Parti GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SALİH KAPUSUZ: Kolay olmayan süreçte Akil İnsanlar Komisyonu tarihi bir görev üstlendi.
Çözüme yönelik süreçte yalnızca siyasilerin değil gazeteci, yazar, akademisyen, sanatçı ve STK'ların da bu süreçte görev almaları önemlidir.Bu önemli görevi yerine getirmektir. Önemli olan bu süreçte sonuç almaktır.Farklı önerilerin olması doğaldır ancak tekrar etmekte fayda görüyorum buradaki asıl amaç sonuca ulaşmaktır.
CEMAL UŞŞAK: Elbette böyle teşebbüsler artmalı. Ben de üzerime düşeni yapacağım elimden geleni yapacağım. İlk adım önce bölgenin kanaat önderleriyle, sıradan halkımızla yüz yüze gelip insani sıcak temaslar kurup bu sürecin ne anlama geldiğini anlatmak olacak sanırım
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ (KARADENİZ BÖLGESİ BAŞKANI): Gerçekten sorumluluk isteyen bir görev. Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldikten sonra yapacağımız çalışmalarla ilgili bilgi sahibi olacağız. Umarım ki elimizden geldiğince bizim de alanımızla ilgili bir katkımız olur. Gerçekten sorumluluk isteyen bir görev. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti olarak bu süreçten başarılı şekilde çıkarız.
AHMET GÜNDOĞDU (MARMARA BÖLGESİ LİSTESİNDE): Memur-Sen olarak çözüm sürecinin içindeyiz. Şehit yakınlarını üzmeyecek ve millet iradesinin çözüm yeri olan TBMM'nin daha çok öne çıkacağı, bu ülkede öteki oluşturmadan herkesin beriki olduğu sosyal devletin öne çıkacağı bir özlemimiz var öteden beri. Terör nedeniyle yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirdi, trilyonlarca mali kayıp var. Bu ülkede kandan ve kadavradan geçinenler var. Kandan geçinenler, kadavradan geçinenler, silah tüccarlarıyla ortak illegal yapılanmalar ve bunların değişik şekilde uzantıları... Bu uzantılar bazen sivil toplum adı altında, bazen bir başka şekilde... Artık bu milletin değerlerinin, inanç ve ifade hürriyetinin, şiddete dönüşmeyen her fikrin neşvünema bulduğu, istismar edilmediği bir demokrasiye kavuşulması lazım. 12 Eylül 2010 referandumuyla devletin milletinden milletin devletine geçişi başlattığımız bu sürecin topyekün bir anayasayla tamama ermesi yönündeki mücadelemizi devam ettireceğiz. Yarınki toplantıya 30 maddelik güçlü bir raporla gidiyoruz. Çok ciddi teklifler hazırladık. Ülkenin doğusunu ve batısını eşitleyen demokratik yaklaşımdan, çalışma hayatında istihdamda güçlük çekilen yerlere istihdam kolaylığını sağlayacak önerilere kadar çok yönlü, 30 maddelik bir raporla gidiyoruz.
GAZETECİ ABDURRAHMAN DİLİPAK (DOĞU ANADOLU BÖLGESİ): İleriye doğru atılmış doğru bir adım. Türkiye'de barış çok canlı biçimde gündeme gelecek. Türkiye'de nisan ayının barış ayına döneceğini umuyorum. Güneydoğu Anadolu en sıcak bölgeydi. Onun hemen arkasından Doğu Anadolu geliyor. Ben de bu bölgede olacağım. Bir barış kültürünün gelişmesi gerekiyor. Toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir çaba lazım. Bu girişimin, Türkiye'de barış kültürünün gelişmesi açısından önemli bir katkısı olacak
GAZETECİ AHMET TAŞGETİREN (İÇ ANADOLU BÖLGESİ): Memleketimizin barışa ihtiyacı var. Türkiye'nin doğusunun da batısının da barışı teneffüs etmesi her şeyin önündedir. Türkiye kendi iç sancılarını çözebildiği takdirde bölgede çok daha güçlü bir ülke olacaktır. Bu noktada bize de görev düşmüştür. Onu inşallah yapmaya çalışacağız. Barışa katkı noktasında bir rolümüz olacağını düşünüyoruz.
PROF. DR. ŞÜKRÜ KARATEPE (AKDENİZ BÖLGESİ): Son yıllarda ülkemizde bize, tarihimize, kültürümüze yaraşmayacak şekilde Kürt topluluğuyla devlet arasında süren bir olumsuzluk söz konusu. Bu olumsuzluk ülkenin tamamına zarar veriyor. Bu durum herkesi üzüyor. Önümüze bir şans doğmuştur. Bir barış sürecinin önü alınmıştır. Bu süreçte aklı başında insanların, herkesin hangi taraftan olursa olsun hatta geçmişte mağdur bile olsa artık hesap sormayı, intikam almayı bir tarafa bırakarak, birbirlerinin gönlünü almaya, makul davranmaya ve bu kanın durması için elinden geleni yapmaya vicdani bir mesuliyeti vardır. Kardeşler arasındaki kırgınlığı ortadan kaldırılması için ben de heyette yer alarak, elimden geleni yapmaya çalışacağım. Zaman zaman kızgın hareket eden bütün kardeşlerimizin gönlünü alarak, memleketimizin daha iyiye gitmesi için çocuklarımızın daha müreffeh bir Türkiye'de yaşaması için Türkiye'nin bölgede layık olduğu, hak ettiği gücü kullanması ve uluslararası hakem konumuna yükselmesi için elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz. Sayın Başbakanımıza bu işte bana rol düşebileceğini düşündüğü için çok teşekkür ediyorum.
İSMİ LİSTEDE OLAN AMA TEKLİFİ REDDEDENLER
Akil İnsanlar Heyeti'nde Ege Bölgesi listesinde yer alan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, gelen teklifi kabul etmediğini bildirdi. Coşar, “Böyle bir teklif geldikten sonra Barolar Birliği yönetimi ile konuyu görüştüm, TBB olarak süreçte yer almak istemiyoruz” dedi.
DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Osmanoğlu da Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Erol Ekici'nin DİSK Genel Başkanlığı görevinden istifa ettiğini belirterek, “Biz bu akil adamların, yetki ve sorumlulukları ne olacak bilmediğimiz için toplantıya katılmayacağız. Bu konuyu hafta sonu yapılacak DİSK Olağanüstü Genel Kurulu'nda değerlendireceğiz ve hükümete öyle bildireceğiz” dedi.
Bu, 'onun sevdiği adam, bunun sevdiği sanatçı, onun sevdiği yazar' şeklinde bir seçim yapılmış. Başbakan talimat verecek, ülkeyi gezecekler. Ama 'ülkenin, gazetelerindeki odalar kadar sıcak ve rahat olmadığını, film setleri kadar suni ve parlatılmış olmadığını görürler' diye umuyorum. Bu sürece bakarken, bu konunun toplumda nasıl algılandığı yönünde araştırma kuruluşlarının kamuoyu yoklama çalışmalarına iyi baksınlar, rakamlara iyi baksınlar. Çünkü çok ağır sorularla karşılaşacaklar. Keşke bu akil arkadaşlarımızı, Başbakan'ın talimatlarından sonra, bu sorularla nasıl başa çıkacaklarına dair bir formasyona, eğitime tabi tutsalar. Çünkü görünen o ki 7 bölge dolaşıp, vatandaşı bu sürece ikna etmeye katkıda bulunmaya çalışacaklar. Görevleri zor, Allah kolaylık versin.
CHP TUNCELİ MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN AYGÜN: Ağırlıkla AKP'ye yakın isimlerden oluşan ve 'Psikolojik Harekât yürüteceği' bizzat Başbakan tarafından açıklanan 63 akil belli olmuş.
BDP'ye yakın 4-5 ismin ancak yer bulabildiği listede Alevi dünyasından tek İzzettin Doğan var
Geçen hafta sendikasının kapıları parçalanan Erol Ekici'nin listede yer almasına doğrusu şaşırdım.
Bu liste bence AKP programına taban oluşturur. Yok, yok, ben 'sürece' zarar vermeyeyim ve 63 akile başarı dileyeyim
BDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ ALTAN TAN: Akil insanlar doğru bir metot ama bunların görevi, sorumluluğu ne olacak? Kamuoyunu neye ikna edecekler? Bunun netleşmesi gerekiyor. Hülya Koçyiğit'ten, Hülya Avşar'a kadar isimler var. Cüneyt Arkın'ı da eklemeleri lazım. Rahmetli Danyal Topatan da olsaydı o da iyi olurdu. bu insanların bu süreçle ilgili mutlaka bir değerlendirmeleri olacak. Meselenin çözümünde kamuoyunun ortak aklı olmalılar. Tamam silahlar susacak, silahlı insanlar geri çekilecek ama bu süreç nasıl olacak. Süreç, sadece silah bırakma ve çekilme değil, bu mesele Türkiye'nin yeniden inşasıdır. Yeni bir Türkiye, yeni bir Ortadoğu'dur. Kokuşmuş rejimin tasfiye edilmesidir.
TÜRKÜCÜ NİHAT DOĞAN: AKP kapatılmaya çalışılırken buna en büyük muhalefeti ben yaptım, açılım sürecine en büyük desteği verdim, referanduma en büyük desteği verdim. Şunu herkes bilsin ki tüm bunları zerre kadar çıkar ve menfaat için yaptıysam dünyanın en namert insanı olayım. Asla görev istemedim istemem.
Ak partinin bir belediyesinde sahne almayalı herhalde 5 yıldır olmuştur. Mevzu şu ki tek amacım karanlıkları toplu iğne ucu kadar aydınlatmak.
Akil insan listesinde olmayı bir gün bile aklımdan geçirdiysem namerdim. Lakin Bekir Bozdağ seçmedi diye akil insan olmayacak mıyım güldürmeyin.
Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değildir, üzümü yemektir. Akil insanlara görevlerinde başarılar diliyorum. Çokta başarılı olacaklarına inanıyorum
Benim vekil olabilmek için bunları yaptığımı ve bir partiye yarandığımı iddia edenlere gelince yav Muştan bağımsız aday olsam zaten kazanırm
Bunca derde, tasaya, çabaya, üzülmeye, bağırmaya, çağırmaya, yıpranmaya ne gerek var. Aşiretimiz Muş'ta zaten yeterince büyüktür rahat seçilirim
Biliyorsunuz ki Myanmar'da Müslüman kardeşlerimiz katlediliyor, vize başvurumu yaptım. Allah nasip ederse 15 gün sonra Çin ve Myanmar'a gideceğim
HÜLYA KOÇYİĞİT: Başbakanımız bir davet yaptı. Bu davete yarın katılacağım. Elbette ki ben de fikirlerimi söyleme imkanı bulursam söylemeye çalışacağım. Türkiye'de toplum olarak her şeyden önce huzur, güven, demokrasi, adalet, eşitlik ve taleplerimiz var. Hepimizin olduğu gibi, her vatandaşın olduğu gibi... Demokrasiyi hayatımızda ne kadar etkili şekilde gerçekleştirebilirsek, o kadar huzurlu ve bir arada yaşamaya gönüllü oluruz.
HÜLYA AVŞAR: Şu anda çözüm sürecini dışarıdan desteklemeye karar verdim. Çözüm sürecini sonuna kadar destekliyorum, başarılı olacağına inanıyorum. Mutalaka bu sürecin içerinde bireysel olarak bulunacağım
KADİR İNANIR: Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı toplantıdan sonra konuyla ilgili değerlendirmede bulunacağım. Böyle bir karar aldım. Yarın toplantı yapılsın ondan sonra bildireceğim.
ORHAN GENCEBAY: Ben bir sanatçıyım. Bu duyarlılıkla iyiden, doğrudan, güzelden yana olan bir bakışla yapacağım bir şey varsa yapmaya çalışacağım. Davet edildiğimde tabii ki dedim. Çünkü ülkemi çok seviyorum. İyi bir vatansever olduğuma inanıyorum. İnsanları seviyorum, barışı seviyorum, herkesin mutlu olmasını istiyorum. Ben bir sanatçıyım. Bu duyarlılıkla iyiden, doğrudan, güzelden yana olan bir bakışla yapacağım bir şey varsa yapmaya çalışacağım. Hayırlı olacak inşallah. Yarın durumu daha iyi anlayacağız. Herkes ülkenin daha iyi olması için çalışıyor, buna inanıyorum. Burada görev almak da ayrıca bir onur, gururdur. İnşallah her şey iyi olur. Bu temenni ve istekle yarın daha iyi bilgileneceğiz ve devamı gelecek.İnsanlarımız harika, tarih boyunca sağduyuluyla yaşamış. Şu an yaşayanlar da onları torunu. Hoşgörünün beşiğiyiz. Neler olmuş, neler yaşanmış. Bu da onlardan biri olacak. İleride tarih olarak kabul edilecek.
SİVİL DAYANIŞMA PLATFORMU BAŞKANI AYHAN OGAN (HEYETİN DOĞU ANADOLU SEKRETERİ): Süreçte en önemli iki bölge olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri süreç için fazlasıyla önemli. Sürecin bu bölgelerde doğru yürütülmesi gerekiyor. Bu yüzden işlerimizin yoğun olacağını düşünüyorum. Bölgede, bu sürece katkı sağlayabilecek çok önemli kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, aydın insanlar var. Belki de bu heyetle sınırlı kalmadan toplumsal dinamiklerin sürece olumlu katkılarını sağlayabilmek daha önemli olacak. Sürecin başarıya ulaşması için toplumsal dinamiklerin yapacağı çalışmalar belirleyici olacak. Elimden gelen katkıyı yapacağım.
Ak Parti GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SALİH KAPUSUZ: Kolay olmayan süreçte Akil İnsanlar Komisyonu tarihi bir görev üstlendi.
Çözüme yönelik süreçte yalnızca siyasilerin değil gazeteci, yazar, akademisyen, sanatçı ve STK'ların da bu süreçte görev almaları önemlidir.Bu önemli görevi yerine getirmektir. Önemli olan bu süreçte sonuç almaktır.Farklı önerilerin olması doğaldır ancak tekrar etmekte fayda görüyorum buradaki asıl amaç sonuca ulaşmaktır.
CEMAL UŞŞAK: Elbette böyle teşebbüsler artmalı. Ben de üzerime düşeni yapacağım elimden geleni yapacağım. İlk adım önce bölgenin kanaat önderleriyle, sıradan halkımızla yüz yüze gelip insani sıcak temaslar kurup bu sürecin ne anlama geldiğini anlatmak olacak sanırım
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ (KARADENİZ BÖLGESİ BAŞKANI): Gerçekten sorumluluk isteyen bir görev. Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldikten sonra yapacağımız çalışmalarla ilgili bilgi sahibi olacağız. Umarım ki elimizden geldiğince bizim de alanımızla ilgili bir katkımız olur. Gerçekten sorumluluk isteyen bir görev. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti olarak bu süreçten başarılı şekilde çıkarız.
AHMET GÜNDOĞDU (MARMARA BÖLGESİ LİSTESİNDE): Memur-Sen olarak çözüm sürecinin içindeyiz. Şehit yakınlarını üzmeyecek ve millet iradesinin çözüm yeri olan TBMM'nin daha çok öne çıkacağı, bu ülkede öteki oluşturmadan herkesin beriki olduğu sosyal devletin öne çıkacağı bir özlemimiz var öteden beri. Terör nedeniyle yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirdi, trilyonlarca mali kayıp var. Bu ülkede kandan ve kadavradan geçinenler var. Kandan geçinenler, kadavradan geçinenler, silah tüccarlarıyla ortak illegal yapılanmalar ve bunların değişik şekilde uzantıları... Bu uzantılar bazen sivil toplum adı altında, bazen bir başka şekilde... Artık bu milletin değerlerinin, inanç ve ifade hürriyetinin, şiddete dönüşmeyen her fikrin neşvünema bulduğu, istismar edilmediği bir demokrasiye kavuşulması lazım. 12 Eylül 2010 referandumuyla devletin milletinden milletin devletine geçişi başlattığımız bu sürecin topyekün bir anayasayla tamama ermesi yönündeki mücadelemizi devam ettireceğiz. Yarınki toplantıya 30 maddelik güçlü bir raporla gidiyoruz. Çok ciddi teklifler hazırladık. Ülkenin doğusunu ve batısını eşitleyen demokratik yaklaşımdan, çalışma hayatında istihdamda güçlük çekilen yerlere istihdam kolaylığını sağlayacak önerilere kadar çok yönlü, 30 maddelik bir raporla gidiyoruz.
GAZETECİ ABDURRAHMAN DİLİPAK (DOĞU ANADOLU BÖLGESİ): İleriye doğru atılmış doğru bir adım. Türkiye'de barış çok canlı biçimde gündeme gelecek. Türkiye'de nisan ayının barış ayına döneceğini umuyorum. Güneydoğu Anadolu en sıcak bölgeydi. Onun hemen arkasından Doğu Anadolu geliyor. Ben de bu bölgede olacağım. Bir barış kültürünün gelişmesi gerekiyor. Toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir çaba lazım. Bu girişimin, Türkiye'de barış kültürünün gelişmesi açısından önemli bir katkısı olacak
GAZETECİ AHMET TAŞGETİREN (İÇ ANADOLU BÖLGESİ): Memleketimizin barışa ihtiyacı var. Türkiye'nin doğusunun da batısının da barışı teneffüs etmesi her şeyin önündedir. Türkiye kendi iç sancılarını çözebildiği takdirde bölgede çok daha güçlü bir ülke olacaktır. Bu noktada bize de görev düşmüştür. Onu inşallah yapmaya çalışacağız. Barışa katkı noktasında bir rolümüz olacağını düşünüyoruz.
PROF. DR. ŞÜKRÜ KARATEPE (AKDENİZ BÖLGESİ): Son yıllarda ülkemizde bize, tarihimize, kültürümüze yaraşmayacak şekilde Kürt topluluğuyla devlet arasında süren bir olumsuzluk söz konusu. Bu olumsuzluk ülkenin tamamına zarar veriyor. Bu durum herkesi üzüyor. Önümüze bir şans doğmuştur. Bir barış sürecinin önü alınmıştır. Bu süreçte aklı başında insanların, herkesin hangi taraftan olursa olsun hatta geçmişte mağdur bile olsa artık hesap sormayı, intikam almayı bir tarafa bırakarak, birbirlerinin gönlünü almaya, makul davranmaya ve bu kanın durması için elinden geleni yapmaya vicdani bir mesuliyeti vardır. Kardeşler arasındaki kırgınlığı ortadan kaldırılması için ben de heyette yer alarak, elimden geleni yapmaya çalışacağım. Zaman zaman kızgın hareket eden bütün kardeşlerimizin gönlünü alarak, memleketimizin daha iyiye gitmesi için çocuklarımızın daha müreffeh bir Türkiye'de yaşaması için Türkiye'nin bölgede layık olduğu, hak ettiği gücü kullanması ve uluslararası hakem konumuna yükselmesi için elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz. Sayın Başbakanımıza bu işte bana rol düşebileceğini düşündüğü için çok teşekkür ediyorum.
İSMİ LİSTEDE OLAN AMA TEKLİFİ REDDEDENLER
Akil İnsanlar Heyeti'nde Ege Bölgesi listesinde yer alan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, gelen teklifi kabul etmediğini bildirdi. Coşar, “Böyle bir teklif geldikten sonra Barolar Birliği yönetimi ile konuyu görüştüm, TBB olarak süreçte yer almak istemiyoruz” dedi.
DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Osmanoğlu da Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Erol Ekici'nin DİSK Genel Başkanlığı görevinden istifa ettiğini belirterek, “Biz bu akil adamların, yetki ve sorumlulukları ne olacak bilmediğimiz için toplantıya katılmayacağız. Bu konuyu hafta sonu yapılacak DİSK Olağanüstü Genel Kurulu'nda değerlendireceğiz ve hükümete öyle bildireceğiz” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düşünceni Paylaş.Sorgulayalım.